Video nadzor (kamere)

Od čega se sastoji jedan sistem video nadzora

Ceo sistem sastoji se od kamera, opreme za skladištenje i prikazivanje video materijala i kablova pomoću kojih su sve komponente povezane. Ovo je najprostije objašnjenje od čega se sastoji jedan sistem video nadzora.

U praksi postoji mnogo varijacija na temu jer sistem može biti u sprezi sa alarmnim sistemom ili posedovati mikrofone za snimanje zvuka.

Takođe kamere sa snimačem mogu biti povezane bežičnim putem i u tom slučaju nam nisu potrebni kablovi za prenos podataka.

Sve su to dodatne mogućnosti koje prilikom projektovanja sistema video nadzora birate prema svojim mogućnostima i potrebama.
sistem-video-nadzora

Kada je izbor odgovarajuće opreme za video nadzor u pitanju tu treba biti dobro informisan i znati koje su tačno potrebe.

Biti informisan znači imati makar okviran uvid u tehničke mogućnosti i specifikacije opreme, kao i znati nešto o karakteristikama i nameni.

Potrebe je potrebno precizno definisati pre kupovine opreme za video nadzor kako ne bi došlo do preračunavanja i na kraju neočekivanog rezultata.

I kada se na kraju odlučite za određeni video nadzor i sve njegove komponente najbolje je da još jednom prođete sve detalje i ako niste sigurni konsultujete se sa nama u vezi ugradnje sistema.

 

 

Šta utiče na cenu video nadzora

Ova izreka može se upotrebiti pri izboru opreme. Naravno nije baš uvek to slučaj ali u većini slučajeva jeste. Postoje niskobudžetni proizvođači opreme za video nadzor pa sve do onih premium varijanti. Ne mora da znači da je najskuplje uvek najbolje, sve zavisi od potreba. Postoje situacije gde je potreba za kvalitetnom opreme neizbežna, a postoje i one kada nije potrebno imati snimak sa baš visokom rezolucijom.

Poenta je uklopiti potrebe sa optimalnim kvalitetom i na taj način izabrati najbolje rešenje. Takođe oprema za video nadzor mora biti kompatibilna međusobno jer u suprotnom neće funkcionisati ili će krajnji rezultat biti loš kvalitet video materijala.

Na video nadzor ne treba gledati kao na trošak već kao na investiciju. Ulaganje u video nadzor predstavlja ulaganje u sopstvenu bezbednost, veću sigurnost i u nekoj neželjenoj situaciji znate da ćete imati sve zabeleženo i na taj način moći ćete da dokažete određene događaje.

Video nadzor, Sve za video nadzor, nadgledanje preko telefona

Da li se isplati ulaganje u video nadzor

Upravo kao što smo napisali u podnaslovu u pitanju je ulaganje i to ono isplativo. Video nadzor se u većini slučajeva isplati i to višestruko, upravo iz razloga zbog kog se i ugrađuje.

Dakle, ako imate prodavnicu auto delova na primer, i primetili ste manjak u pazaru za prethodni mesec a ne znate kako su pare nestale postavite video nadzor i kada se to opet desi možete iz udobnosti svoje kancelarije ili doma da iskontrolišete dešavanja u radnji i saznate gde je problem.

Zatim, video nadzor sam po sebi predstavlja jedan od faktora koji će potencijalne lopove odvratiti od prekršaja koji su naumili da ostvare. Nije isto kada na ili u nekom objektu postoje kamere i kada je sve prepušteno zaposlenima ili slučajnim prolaznicima, pa ako neko slučajno vidi nešto.

Ta činjenica će uticati da se procenat verovatnoće da se dogodi neka krađa strmoglavo smanjiti.

Odgovor je kratak i jasan – Da, isplati se.